Massages

Waar heb jij last van?

Een stijve nek, een zere rug, spierpijn, vermoeide spieren, “zeurende” benen. Af en toe of regelmatig, vrijwel iedereen heeft wel eens te maken met dit soort klachten. Dergelijke klachten zijn vaak vermoeidheidsverschijnselen die voortkomen uit lichamelijke en/of geestelijke inspanning. Deze inspanning wordt bewust (maar vaak ook geheel onbewust!) geleverd tijdens bijvoorbeeld werk, sport en het ondergaan van stress.

Een goede massage kan verlichting bieden en bijdragen aan herstel van het lichaam.

Geen klachten, maar toch gewoon lekker ontspannen? Dat kan natuurlijk ook! Kijkt u rustig verder op mijn site voor welke mogelijkheden er zijn. 

Ontspanningsmassage

De ontspanningsmassage is een van de meest bekende massagevormen en ondertussen al duizenden jaren oud. De basis van deze massage is de geest en het lichaam tot rust te brengen.

Een ontspanningsmassage voor een betere gezondheid van lichaam en geest

Een ontspanningsmassage werkt uitsluitend in de buitenste lagen van het spierweefsel. Het tempo en de druk tijdens de ontspanningsmassage liggen lager dan bij een stevige sportmassage

Voor wie is een ontspanningsmassage bestemd?

De ontspanningsmassage is bestemd voor diegenen die hun spieren en lichaam op een vriendelijke manier willen ontspannen. Een ontspannen lichaam zorgt tegelijk voor mentale ontspanning. Een regelmatige ontspanningsmassage werkt ook preventief omdat het lichaam deze ontspanning opslaat in het lichaamsgeheugen en hier steeds makkelijker aan kan refereren. Dit kan een herhaling van klachten voorkomen.

Waarom een ontspanningsmassage?

De redenen voor een ontspanningsmassage zijn erg uiteenlopend en verschillen van persoon tot persoon. De meerderheid van al diegenen die regelmatig zo’n massage laten uitvoeren zoeken ontspanning en willen in de eerste plaats hun stress verminderen. Stress kan de oorzaak zijn van de meest uiteenlopende gezondheidsklachten, zoals:

  • Pijn en chronische pijn
  • Stijve en pijnlijke spieren
  • Alle soorten rugpijn
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofdpijn en migraine

Een ontspanningsmassage kan verlichting brengen en de pijn doen verzachten en in sommige gevallen zelfs (tijdelijk) laten verdwijnen.

Soepel en ontspannen lichaam

Een ontspanningsmassage kan uiteraard ook werken zonder dat je fysieke klachten hebt. Naast de reeds vernoemde voordelen, zorgt een ontspanningsmassage namelijk ook voor het herstel van het zelf genezend vermogen van ons lichaam. Tijdens een ontspanningsmassage vloeien spanningen die in voorbije periode werden opgebouwd weg en komt de geest tot rust. De massage werkt ook preventief en zorgt dat stress en vervelende situaties makkelijker los gelaten kunnen worden en niet opgeslagen worden in het lichaam.

Soms leert zo’n massage ons dat spieren strakker, vaster en harder aanvoelen dan we zelf beseffen. Dat is dan vaak weer het gevolg van het langdurig belasten van steeds dezelfde spieren of spiergroepen, van lange tijd aanhouden van dezelfde houding, bijvoorbeeld door kantoorwerk of veel in de auto zitten.

Tijdens een  ontspanningsmassage wordt extra aandacht aan deze spiergroepen besteed. Vaak ervaar je na een eerste behandeling al een opmerkelijke verbetering.

Natuurlijke olie tijdens ontspanningsmassage

Om een optimale ontspanning te bereiken, gebruik ik tijdens deze massage een natuurlijke olie. De geur van de olie beïnvloedt de gemoedstoestand en de werkzame bestanddelen zorgen voor een hernieuwde balans in het lichaam. En natuurlijk voedt de olie de huid, zodat die zich herstelt en zacht en soepel wordt.
Er worden geen enkele kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen of conserveringsmiddelen aan deze olie toegevoegd.  Dit zorgt er voor dat deze massage olie ideaal is voor een gevoelige huid.

Dit doet een ontspanningsmassage met lichaam en geest

Tijdens en onmiddellijk na een ontspanningsmassage ervaar je de gunstige invloed ervan. Een ontspanningsmassage kan zorgen voor:

  • Een betere bloedcirculatie
  • Zuivert je lichaam door afvalstoffen sneller af te voeren
  • Sneller spierherstel
  • Herstelt spierkrampen en geeft je verloren spierkracht terug
  • Maken verkrampte spieren weer los
  • Zorgt voor meer bewegelijkheid
  • Geeft je extra energie
  • Versterkt je immuunsysteem
  • Verhoogt je natuurlijke weerstand
  • Vermindering stress
  • Tegen depressie werken
  • Minder vermoeid gevoel
  • Een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en ene vlotte stoelgang
  • Brengt je hormonen weer in evenwicht
  • Zorgt voor een betere concentratie en een sterker zenuwstelsel
  • Maakt je minder vatbaar voor bijvoorbeeld verkoudheden, griep en infecties van je luchtwegen zoals bronchitis

Zo verloopt een ontspanningsmassage

Tijdens een ontspanningsmassage lig je zowel op je rug als op je buik. Ik maak tijdens het masseren gebruik van verschillende technieken, zoals:

  • Strijkbewegingen
  • Kloppen
  • Schudden
  • Kneden
  • Vibreren

Al deze bewegingen zorgen vooral voor ontspanning en rust voor lichaam en geest. De druk kan tijdens de massage, op uw verzoek  altijd aangepast worden naar persoonlijke wensen.

Sportmassage

Een sportmassage is een massage die gericht is op het stimuleren van de doorbloeding van de spieren. Met een sportmassage zorg je ervoor dat afvalstoffen in je spieren sneller worden afgevoerd. Daarmee bevorder je het herstel van je spieren en lichaam

Waarom sportmassage?

Je kunt bijvoorbeeld enkele dagen voor als enkele dagen na een flinke inspanning een of een sportmassage nemen. Sportmassages worden ook preventief gebruikt om blessures te voorkomen. Als je al last hebt van een blessure, dan zorgt een sportmassage voor sneller herstel.

Hoe werkt een sportmassage?

Bij een sportmassage wordt stevig gemasseerd, waarbij bijvoorbeeld bindweefsel wordt losgemaakt en knopen uit je spieren worden gehaald. Daarvoor moet er diep in de spieren worden gemasseerd, wat soms niet prettig aanvoelt. Bedenk dan dat je even door een zure appel heen moet bijten, voordat je je beter gaat voelen. Je lichaam geeft met deze pijn namelijk aan dat er iets niet goed zit en juist dat wordt door de massage verholpen. Overigens zal ik altijd in de gaten houden of de massage niet te intens wordt.

Voordat de massage begint, zal ik met je bespreken waar je op dat moment behoefte aan hebt. Je geeft aan wat je met de massage wilt bereiken en waar de focus van de massage moet komen te liggen. Bijvoorbeeld op je benen, schouders, nek of rug.

Wat is het effect van sportmassage?

Een sportmassage verbetert de doorbloeding van je spieren, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Daarmee wordt het herstel van je lichaam bevordert en voorkom je blessures door overbelasting van je spieren.

Doordat een sportmassage vrij stevig is, is deze niet geschikt vlak voor of na een grote inspanning. Daarmee zou je je spieren namelijk teveel belasten en zal je er eerder nadeel van ondervinden dan er voordeel van hebben. Als je je wilt laten masseren vlak voordat je een grote inspanning gaat leveren, kies dan altijd voor een massage die de spieren niet al te zeer belast. 

Voordelen van een sportmassage

Doordat de massage ervoor zorgt dat afvalstoffen in je lichaam beter worden afgevoerd, help je je lichaam om sneller te herstellen. Bovendien voorkom je met een sportmassage overbelasting van je spieren en dus blessures. Je kunt een sportmassage ook gebruiken om je spieren te activeren, bijvoorbeeld aan het begin van een trainingstraject of als je een tijdje niets gedaan hebt. Een sportmassage kan dus zowel preventief, proactief en reactief worden ingezet. Laat de naam je overigens niet op een verkeerd spoor zetten, want ook als niet-sporter heb je zeker baat bij een sportmassage.

 

Eind oktober 2022 ga ik de cursus Bindweefselmassage volgen:

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage wordt onder meer toegepast bij hoofd- en buikpijn, spierreuma en slapeloosheid. Ook op littekenweefsel heeft de massage een positief effect…

Maak jouw eigen website met JouwWeb